Skæremærker / Beskæring

Hvis din tryksag har tryk til kant, er det vigtigt at den indleverede PDF-fil indeholder skæremærker (cropmarks) samt 2-3mm beskæring (bleed). Dette udelukkende for at opnå den flotteste finish, samt undgå hvide kanter på tryksagen efter skæring. Man kan ikke altid regne med at renskæringen af en tryksag vil være 100 procent korrekt, og det er derfor vigtigt at bogbinderen har en tolerance på 2-3mm.

Nedenfor findes en vejledning til hvordan du tilføjer skæremærker samt beskæring på din PDF-fil i InDesign.

Som en hjælp kan du når du opretter et nyt dokument vælge at lave en hjælpe margin som viser din beskæring (bleed).

beskaering_1

Først og fremmest er det vigtigt at du har husket at trække billeder samt grafik der går til kant ud over kanten.

På nedenstående billede kan du se at billedet er trukket ud til den røde margin som viser beskæringen. Den lilla streg er selve dokumentformatet. Som du kan se vil den del af billedet som går ud over dokumentformatet blive skåret af, og det kan man desværre ikke undgå, men det er enten det, eller at risikere at der kommer en hvid kant efter skæringen.

beskaering_2

Når dokumentet er færdigredigeret, skal det eksporteres som PDF-fil. Dette gøres med genvejstasten CTRL+E eller ved at vælge File >> Export. Først vælges et filnavn samt hvor PDF-filen skal gemmes. Husk at vælge filtypen “Adobe PDF (Print)”. Nedenfor vises et skærmbillede af de indstillinger du skal bruge.

Først vælges “Tryk kvalitet” (“Press Quality”) i Adobe PDF Preset, eller hvis du har hentet vores PDF-indstilling vælges “LavprisTrykkeriet” (Hent den her). Derefter skal du ind under fanen “Mærker og Beskæring” (“Marks and Bleed”), hvor der krydses af i “Skæremærker” (“Crop Marks”) samt beskæring indstilles til 2-3mm i top, bund, højre og venstre.

beskaering_3